Cultura pentru toţi

„Cultura pentru toţi” este un program pe care Fundaţia Ovidiu Ioan Dumitru l-a iniţiat la finele anului 2011, program prin care ne-am asumat misiunea de a sprijini şi promova tinerii talentaţi, dar şi de a facilita accesul la evenimente culturale de calitate a unui public cât mai larg. Prin proiectele incluse în program urmărim să stimulăm schimbul cultural şi colaborarea artiştilor din diferite domenii, precum şi susţinerea tinerilor artişti.
În viziunea noastră, o societate civilizată, modernă, se sprijină pe trei piloni: educaţia, cultura şi sănătatea. Ei sunt cei trei stâlpi ce pot face o societate să se dezvolte şi să funcţioneze, şi totodată sunt principalele sectoare în care Fundaţia OID a ales să se implice.
În anul 2011, Fundaţia OID a avut oportunitatea de a deveni partener al Concursului Naţional „Victor Giuleanu”, iar următorul pas, firesc, a fost iniţierea programului – „Cultura pentru toţi” – din dorinţa de a continua, şi după încheierea concursului, să susţinem tinerii talentaţi pe care i-am cunoscut, precum şi de a le oferi noi alte ocazii de a urca pe scenă, iar publicului şansa de a-i cunoaşte.
Principalul proiect inclus în acest program este seria „Concertelor Constantin Dumitru”, evenimente la care am invitat pe scenă numai tineri artişti – elevi, studenţi, masteranzi. Ideea organizării unor astfel de evenimente s-a născut şi ca urmare a unei nevoi crescânde de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni, indiferent de statutul lor social, de a pune în valoare tinerii muzicieni români şi de a le oferi acestora o şansă de afirmare.
Am demarat în 2009 programul de burse de merit în educaţie, prin care urmărim să stimulăm studenţii să obţină rezultate deosebite pe durata studiilor universitare, dar şi să-i ajutăm să aplice la programe naţionale şi internaţionale. În ceea ce-i priveşte pe tinerii muzicieni aflaţi la început de carieră, am realizat că pe lângă o astfel de bursă este foarte important să-i aducem în faţa publicului. Numai astfel ei vor putea deveni cunoscuţi şi apreciaţi ca noua şi viitoarea generaţie de muzicieni”, a declarat preşedintele fundaţiei, Ovidiu Ioan Dumitru.

Prin programul „Cultura pentru toţi”, Fundaţia OID urmăreşte următoarele rezultate:
• asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea activităţilor culturale, organizate exclusiv de către Fundaţia OID, fie în parteneriat cu asociaţii şi fundaţii ce îşi propun aceleaşi abordări,
• organizarea unor evenimente culturale de calitate, cu impact la public, care creeze un precendent,
• stimularea şi promovarea valorilor culturale pe plan,
• desfăşurarea de activităţi în parteneriat cu autorităţile locale din Topoloveni.